Plant een ‘vergeet-ze-nietje’ voor vrouwen die vastzitten

Maandag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Het thema dit jaar is ‘Invloed met impact. Wij vragen tijdens de Friese Vrouwenweek aandacht voor vrouwen die een hoge prijs betalen voor het uitoefenen van invloed. Vrouwen die jarenlange gevangenisstraffen uitzitten omdat ze opkomen voor vrouwenrechten. Vrouwen die niet mogen worden vergeten. Daarom staan we op 12 maart bij de vrijdagmarkt met ‘vergeet-ze-nietjes’. We zien je daar graag.

Met onze actie vragen we je een ‘vergeet-ze-nietje’ te planten voor al die ongelooflijke sterke vrouwen die zo veel invloed hebben dat de regering ze de mond snoert. Zoals de Iraanse advocaat Nasrin Sodouteh die is veroordeeld tot 38 jaar voor het verdedigen van vrouwenrechtenactivisten en Yasaman Aryani en haar moeder Monrieh Arabshahi die negen jaar gevangenisstraf kregen voor het zonder hoofddoek uitdelen van bloemen op Vrouwendag in 2019.

Bij een vergeet-me-nietje krijg je een kaartje voor Nassima al-Sada. Hierop staat hoe je deze vrouwenrechtenactiviste kunt laten weten dat je aan haar denkt. Voor haar voerden we al eerder actie omdat ze onder vreselijke omstandigheden vastzit. Nassima al-Sada houdt van de natuur. In haar cel heeft zij een plantje dat haar herinnert aan de wereld buiten de gevangenis.

Nassima al-Sada
Nassima al-Sada streed in Saoedi-Arabië voor vrouwenrechten. Ze kwam op voor het recht om auto te mogen rijden en wilde een eind aan de verplichte mannelijke begeleiding voor vrouwen. Vrouwen mogen inmiddels autorijden en de wet op de begeleiding is versoepeld.

Maar Nassima al-Sada en haar mede-activisten werden opgepakt. Nassima al-Sada zit al twee jaar vast, waarvan een jaar in een isoleercel. Ze mag geen bezoek ontvangen, zelfs niet van haar advocaat. Ze is nog steeds niet berecht en veroordeeld. Ze weet dus niet hoe lang ze nog in de gevangenis moet blijven.

Solidariteit
Internationale Vrouwendag is een dag van strijdbaarheid en solidariteit. Kom jij langs op de 12 maart om jouw solidariteit met deze strijdbare vrouwen kenbaar te maken? Je vindt ons op het Lombardplein, achter het Fries Museum bij de Scapino.