Schrijfgroepen

Het schrijven van brieven is één van de belangrijkste actiemethoden van Amnesty. 
Met de schrijfacties van Amnesty maak jij een vuist die krachtiger is dan je denkt. Het is onze meest succesvolle actietechniek, want in ongeveer 42 procent van de gevallen is er resultaat: een gevangene wordt vrijgelaten, een marteling wordt gestopt. Op de langere termijn hebben schrijfacties zelfs nog vaker een positief effect. Autoriteiten worden gewaarschuwd dat ze in de gaten gehouden worden, mensenrechtenactivisten worden bemoedigd en familieleden krijgen een hart onder de riem gestoken. 

Er zijn binnen Leeuwarden en omgeving ook een aantal schrijfgroepen actief. Hieronder kun je wat informatie over deze schrijfgroepen vinden. 

Schrijfgroep GoutumAnneke Rijpstra
058 – 288 35 49
renarijpstra@kpnmail.nl  

De maandelijkse schrijfacties van Amnesty International in Goutum.
Aan de hand van door Amnesty International opgestelde voorbeeldbrieven worden in negen schrijfkringen (straten) via thuisbezorgde mappen de brieven geschreven. Daarnaast worden de bezoekers van de Agneskerk iedere maand in de gelegenheid gesteld aan de schrijfakties mee te doen.
Heb je belangstelling voor de deelname aan onze schrijfgroep, neem dan gerust contact op met bovengenoemde contactpersoon.

Schrijfgroep Goede HerderkerkLisette Poot
alisette.poot@gmail.com

Lisette Poot coördineert de schrijfgroep van Amnesty International in de Fenix/Goede Herderkerk aan de Mr. P.J. Troelstraweg. Zij zorgen dat er maandelijks voorbeeldbrieven in de kerk worden verkocht.
Heb je belangstelling, neem dan gerust contact op met bovengenoemde contactpersoon.

Schrijfgroep PelikaankerkMevr. Hania-Janssens
058 – 213 81 52
www.pelikaankerk.nl

Iedere tweede zondag van de maand zijn in de Pelikaankerk (Pelikaanstraat 10 te Leeuwarden) voorbeeldbrieven verkrijgbaar. Je kunt ze daar afnemen bij mevr. A. Hania-Janssens (voorafgaand en later, na afloop van de kerkdienst die om om 9.30 uur begint). 
Heb je belangstelling, neem dan contact op met mevrouw Hania-Janssens.

Schrijfgroep Wijkcentrum Eeltjeshiem (Westeinde)Meneer Joustra
058 – 216 04 27

Meneer Joustra heeft een schrijfgroep in wijkcentrum Eeltjeshiem (Westeinde) te Leeuwarden. 
Er wordt geschreven op iedere eerste dinsdag ná de eerste maandag van de maand, van 9.30 – 11.00 uur. Voor meer Info kun je contact opnemen met meneer Joustra.

Schrijfgroep Adelaar Regenboogkerk (Bilgaard)Mevr. A. Feenema
058 – 266 24 98

Iedere tweede zondag van de maand zijn in de Adelaar Regenboogkerk (Bilgaard) voorbeeldbrieven verkrijgbaar. Je kunt deze daar afnemen bij mevr. A. Feenema om 9.30 uur (voorafgaand aan en later na afloop van de kerkdienst). 
Voor meer informatie kun je haar bellen op bovenstaand telefoonnummer.

Schrijfgroep Oase (Huizum Oost)Goff Spoelstra
gl.spoelstra@gmail.com
www.kerkhuizumoost.nl

Elke derde zondag van de maand staat de stand van Amnesty na de dienst in de Vijverzaal. Ze informeren jou dan over de acties en je kunt brieven kopen om regeringen aan te sporen.
Heb je belangstelling, stuur dan een mail naar Goff Spoelstra of kijk op de website.

Individuele SchrijfactiesAmnesty Nederland
www.amnesty.nl

Ben je niet aangesloten bij een schrijfgroep, dan kun je toch iets doen voor Amnesty! Het schrijven kent allerlei varianten: brieven per post, faxen, e-mails, sms-berichten, handtekeningen op (online) petitielijsten.

Amnesty NL – Supersnelle E-mailacties
De makkelijkste en goedkoopste manier van actievoeren is door middel van e-mail. De supersnelle E-mailacties van Amnesty International maken het mogelijk om actie te voeren met een druk op de knop. Twee keer per maand ontvang je een e-mailbericht over een mensenrechtenschending met het verzoek snel te reageren. 
Met één druk op de reply-knop wordt uw protest naar Amnesty verstuurd. Amnesty verzamelt alle handtekeningen en verzendt de petitielijsten per fax of e-mail naar de autoriteiten.

Amnesty NL – Bliksemacties
Als Amnesty informatie ontvangt waaruit blijkt dat iemands leven of veiligheid in gevaar is wordt er onmiddellijk wereldwijd actie ondernomen. Deze bliksemacties (Urgent Actions) worden bijvoorbeeld gevoerd in geval van marteling, terdoodveroordeling, dreigende terugzending van vluchtelingen die vervolging te vrezen hebben of doodsbedreigingen.

Amnesty NL – SMS-acties
Ontvang twee keer per maand een sms van Amnesty met een urgente actie. Door het beantwoorden van de sms met de tekst ‘JA’ doe je al mee aan de actie. Snel en simpel.

Amnesty NL – Lopende acties
Hier vind je alle lopende schrijfacties, zoveel mogelijk in chronologische volgorde. Bij de meeste acties staan ook voorbeeldbrieven in Word die je kunt overschrijven of downloaden, uitprinten en ondertekenen en 
een adres waaraan je de brief kun richten.

Amnesty NL – Actienetwerken
Via deze pagina kun je je abonneren op schrijfacties en ontvang je regelmatig informatie waarmee je een protestbrief naar autoriteiten of een solidariteitsbrief naar de slachtoffers van mensenrechtenschendingen kunt sturen. Je kunt je aansluiten bij de schrijfacties die het beste bij jou passen. Zo zijn er speciale netwerken voor: Internationale schrijfacties, LGBTQ+, Vrouwen, Doodstraf, Mensenrechtenactivisten, Juristen, Politie en Medische schrijfacties.