Write for Rights 2020 – Opkomen voor mensenrechten mag niemand achter de tralies brengen

Zes jaar voor een satirisch optreden. In een propvolle cel voor het opkomen voor mensenrechten. Blind door een politiekogel tijdens een vreedzame demonstratie. Ieder jaar in december voeren wij actie voor mensen die onterecht gevangen zitten, bedreigd worden of onrecht is aangedaan. Amnesty protesteert hiertegen door middel van miljoenen brieven en kaarten naar autoriteiten te schrijven.

Write for Rights
Veel mensen hebben 2020 ervaren als een jaar waarin hun vrijheden werden beperkt. Voor mensenrechtenactivisten in veel landen is dat gevoel al jaren dagelijkse realiteit, pandemie of geen pandemie. Elk jaar organiseert Amnesty in meer dan honderd landen op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens (10 december) de Write for Rights, waardoor elk jaar mensen vrijgelaten of beter behandeld worden. Geen enkele minister, officier van justitie of vorst is ongevoelig voor honderdduizenden brieven. Soms worden aanklachten zelfs al ingetrokken als overheden horen dat er op 10 december voor een bepaalde activist zal worden geschreven.

Teken van hoop
Naast brieven aan de autoriteiten vragen wij ook iedereen kaartjes te sturen naar de gevangenen zelf. De organisatie hoort van gevangen die zijn vrijgelaten vaak dat die tekenen van leven van de andere kant van de tralies een strohalm waren. Wanneer je onterecht vastzit en te maken hebt met grote rechtenloosheid, is het van grote betekenis om te weten dat er wereldwijd voor je rechten wordt gestreden. 

Voor wie schrijven we? 
Tijdens Write for Rights wordt onder meer geschreven voor milieuactivist Jani Silva, die in Colombia opkomt voor de natuur en de boeren in het Amazonegebied. Zij wordt met de dood bedreigd. In Burundi is Germain Rukuki tot 32 jaar cel veroordeeld omdat hij zich uitsprak tegen de martelingen in zijn land. Khaled Drareni, een Algerijnse journalist, kreeg twee jaar cel voor zijn verslag van een demonstratie. Idris Kahttak deed in Pakistan onderzoek naar ‘gedwongen verdwijningen’ en is nu zelf spoorloos, en Paing Phyo Min zit voor zes jaar vast in een cel in Myanmar voor een satirisch optreden waarin hij kritiek uitte op het leger. Dit zijn allemaal voorbeelden van schrijnende mensenrechtenschendingen die moeten worden gestopt.

Wat kan ik doen? 
Een kaartje schrijven kan in Leeuwarden op 10 december bij de Blokhuispoort. Daar wordt ook informatie gegeven over het schrijven van brieven en tussen 10.00 tot 17.00 uur worden daar de verhalen verteld van alle mensen voor wie de organisatie tijdens Write for Right in actie komt. 

Blijf je liever warm thuis? Dan kun je nog steeds meedoen! Brieven en kaartjes kunnen ook nu al worden geschreven, en zelfs online worden verstuurd. Doe online mee, vind meer informatie of vind voorbeeldbrieven voor Write for Rights via https://www.amnesty.nl/write-for-rights.